Kísérleti férfi fogamzásgátlók

A férfi fogamzásgátló módszerek itt ismertetendő módszerei még kísérleti stádiumban vannak és a nagyközönség számára még nem elérhetők. Ezek egy részével igen ígéretes próbálkozások vannak, más eljárásoknál viszont még számos akadály áll a piaci bevezetés előtt. A kísérleti módszerek egy része szájon át bevehető tabletta, mások kis műtéti vagy műtét nélküli beavatkozások. A következő oldal csak áttekintés szintjén ismerteti ezeket, bővebb információk külföldi oldalakon találhatók.


1. RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance)

A RISUG egy befecskendezhető anyag, mely az ondózsinór elzárásával kb. 10 évig tartó meddőséget, megtermékenyítési képtelenséget (infertilitást) okoz. Az egyik legígéretesebb kísérleti stádiumban lévő férfi fogamzásgátló. Eddig kísérleteket Indiában végeztek vele, már teljesÍtette a fázis I és II klinikai vizsgálatokat. A készítmény összetétele styrene maleic anhydride (SMA) és dimethylsulfoxide (DMSO). A készítmény részlegesen elzárja az ondózsinórt, ill. közvetlenül károsítja az ondósejteket (spermiumok). A spermium sejtek sejtburkának (sejtmembrán) károsítása révén a spermium nem tud a petesejthez kötődni. A szert közvetlenül az ondózsinórba fecskendezik, mely itt órákon belül (max 72 óra) kifejti hatását. A kísérletben eddig résztvevők legtöbbje már több mint 10 éve használja a szert és nem számoltak be terhességről. A módszer eddig ismert mellékhatása a here átmeneti, de fájdalmatlan duzzanata. A RISUG által okozott meddőség visszafordtható, de erről még nincsnnek megfelelő kísérleti adatok. Egyesek szerint az ondózsinór átmosása és a szer kimosása után a fogamzókpesség visszatér néhány hónapon belül. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisa ill. annak eredményei még váratnak magukra.


2. Ondózsinórba fecskendezhető dugó

Ondózsinórba fecskendezett folyadék, mely ott megszilárdulva dugót képez. Az ondózsinór elzáródása az ondósejtek kiürülését akadályozza meg az ondózsinór lekötéséhez hasonlóan. A módszert kínában fejlesztik. A '80-as évek elején indult kísérletek orvosi tisztaságú poliuretánt (MPU) vagy szilikon gumit (MSR) használnak. Mindkét oldalon el kell temészetesen zárni az ondózsinórokat.


3. Ondózsinóron belüli eszközök - intra vas devica (IVD)

Szilikon implantátum a Shepherd Medical Company (USA)-tól és a kínai Foshan Medical Company által fejlesztett poliuretán dugó. Mindkettő működési elve hasonló. A szilárd implantátummal az ondózsinórokat eldugaszolják, és ezáltal az elzárt ondózsinórból az ondósejtek (spermiumok) nem jutnak ki.


4. Hormonális gyógyszerek

A férfiak számára készült fogamzásgátló hormonkészítmények egyelőre még nem elérhetőek a patikákban. Eddigi kísérletek alapján valószínűleg nem tabletták lesznek, hanem inkább hosszabb hatástartamú injekciós készítmények, implantatumok, vagy bőrön keresztül felszívódó zselék. Hatékonyságuk a női fogamzásgátló tablettákhoz hasonlítható. Ezek a kísérletek már a '70-es évek óta folynak. Az európai gyógyszerfejlesztésket leállították. Kínában 2008-ban végződött egy kísérlet, mely a 8 hetente beadott injekciót hatékonynak mutatta. A készítmény a herében lezajló ondósejt képződést gátolja. A here által termelt férfi nemi hormont (tesztoszteron) pedig pótolja, hogy a másodlagos férfi jegyek (férfias szőrzet, izomzat) ill. nemi vágy (libidó) megmaradjon. A készítmények androgén hormon tartalmúak, melyeket általában az izomzatba kell beadni injekció formájában. A hormonok szervezetbe juttatására egyéb módszerekkel is kísérleteznek (bőrre kenhető zselé, tapasz, stb).


5. Adjudin

Az adjudin egy a kemoterápiában használt gyógyszer (Lonidamine) infertilitást okozó mellékhatásának felfedezéséből született. A lonidamine-t vesekárosító hatása miatt nem vizsgálták tovább, de a '90-es évek végére egy sokkal kevésbé mérgező szert sikerült kifejleszteni, az adjudint (AF-2364). Az adjudin az ondósejtek érését gátolja meg, a herében lévő Sertoli sejtek gátlása révén. A Sertoli sejtek felelősek a herében a spermium kezdemények érett spermium sejtté alakulásában. Az ondóval kiürülő ondósejtek (spermiumok) így éretlenek, megtermékenyítésre képtelenek maradnak. A készítmény előtt még számos kísérlet és fejlesztés áll. Előre láthatóan nem lesz a közeljövőben elérhető a piacon.


6. "Száraz orgazmus"=dry orgasm

Mellékhatásként fedezték fel, hogy a vérnyomás csökkentésére használt alfa-blokkoló phenoxybenzamine és a skizofrénia gyógykezelésére használt kísérleti gyógyszer, a thioridazine hasonló hatásmechanizmus alapján fogámzásgátló hatással bír férfiakban. Az ondósejtek és az ondómirigy váladékának keveredése a gyógyszert szedőkben zavart szenved, ezáltal a férfiak orgazmuskor kevesebb ondót ürítenek. Az ondóban ilyenkor nincs, vagy igen kevés a ondósejt. A hatás igen gyorsan kialakul, a gyógyszer felszívódása után akár 2-3 órával, és kb. 24h-ig fennáll. A gyógyszer fejlesztése még számos évet igényel.


7. Nifedipine


A kalcium csatorna blokkoló vérnyomácsökkentő nifedipine-nek szintén van fogamzásgátló tulajdonsága. A nifedipine-t szedő férfiak ondója normál mennyiségű, alakilag az ondósejtek is épek, de képtelenek a petesejtek megtermékenyítésére. A hatásukat az ondósejetek felszínén lévő kalcium csatornákon keresztül fejtik ki. A hatóanyag gyógyszerré fejlesztéséről nincs hír.


8. Enzimgátlók

Ez egy olyan fejlesztés alatt álló készítmény, mely az ondósejtek petesejtekhez kötődését gátolja. Az ondó mennyisége, az ondósejtek száma változatlan marad. A szer nem befolyásolná sem a férfiak hormon háztartását, sem a nemi vágyat. A gyógyszer fejlesztése igen kezdeti stádiumban van, sok év kell még a gyógyszer forgalomba hozatalához.


9. Tripterygium

A Tripterygium wilfordii a kínai népi gyógyászatban használt növény, melynek fogamzásgátló hatásáról anekdóták állnak csak rendelkezésre. Feltételezik, hogy kalcium csatorna gátló hatása révén akadályozza meg normális mennyiségű és minőségű ondó képződését. Klinikai tanulmányok egyelőre nincsennek férfi fogamzásgátló hatásának vizsgálatára.


10. Immunszerek

A világon számos központban fejlesztenek férfi fogamzásgátló vakcinát. Az eljárás lényege, hogy a szervezetet ondósejtek elleni antitestek termelésére ösztönzik. Ezáltal a hímivarsejtek (=ondósejtek, spermiumok) képtelenek a petesejtek megtermékenyítésére. A vakcináció, vagyis a készítmény beadása hasonló lenne, mint a gyermekkori védőoltásoké. Vagy szájon keresztül, mint a gyermkbénulás elleni cseppek, vagy injekció, mint például a mumps elleni védőoltás. Hasonló elven működő nők részére készülő vakcina közel van a piacra kerüléshez. A férfi fogamzásgátló vakcina hatása 3-6 hét múlva alakulhatna ki. Hatása természetes úton magától szűnne meg, melynek pontos ideje még nincs meghatározva.

 

 
Hirdetések

Jogi Partnerünk:


Főoldal | Vasectomia | Gumi óvszer | Hagyományos módszerek | Kísérleti módszer | Hol érhető el?
© 2010 Férfi fogamzásgátlás