Hagyományos fogamzásgátló módszerek

1. Megszakított közösülés (coitus interruptus)


Közösülés során a magömlés (ejakuláció) előtt a hímvessző kihúzása a hüvelyből. Relative rossz eredményeket mutat. Rendszeresen alkalmazva a terhesség rizikója kb. 2,4%.


2. Spermicid anyagok (spermaölő szerek)


A spermaölő (spermicid) zselék és síkosítók a hímivarsejteket pusztítják el helyben és/vagy a hímvessző felszínén alkalmazva. Önmagában alkalmazva alacsony a hatásfoka, de kondommal kombinálva magas sikerarány érhető el. Leggyakrabban alkalmazott szer a nonoxynol-9. Gyakori mellékhatás a hüvely és hímvessző bőrének irritációja, hólyaghurut kialakulása a nőkben.


3. Szuszpenzorok


A suszpenzorok (here felfüggesztők) hasonlók egy sérvszorítóhoz, melyek célja a herék visszanyomása a lágyékcsatronába. A herék a meleg hatására kevesebb ondősejtet termelnek, optimális esetben teljes terméketlenség alakul ki. A folyamat megfordítható, azaz a szuszpenzor elhagyása után ismételten termékennyé válik a férfi. A módszer biztonságáról kevés adat áll rendelkezésre.


4. Külső meleg


A szuszpenzorok hatásához hasonlóan a külső meleg is a herék hőmérsékletének növekedéséhez, majd ezáltal a here ondósejt termelésének leállásához vezet. Meleg fürdők, szauna, gőzfürdő alkalmazásával nincsennek klinikai adatok. A hő hatására a hímivarsejtek örökítő anyaga is károsodást szenvedhet. Megnövekedett számú születési defektusok a levitatottabb mellékhatása a módszernek, mely ennek a fogazásgátlási típusnak az alkalmazhatóságát is megkérdőjelezi.


 

 
Hirdetések

Jogi Partnerünk:


Főoldal | Vasectomia | Gumi óvszer | Hagyományos módszerek | Kísérleti módszer | Hol érhető el?
© 2010 Férfi fogamzásgátlás